Woonbegeleiding

Vanuit de stichting Maya Angelou Opvang zijn wij verantwoordelijk voor de woonbegeleiding. Binnen onze nieuwe opvang werken wij met een wooncoördinator en een persoonlijke begeleider. Vanuit onze expertise met vrouwen zonder verblijfspapieren, weten wij  als geen ander wat deze groep vrouwen doormaakt en welke hulp zij nodig hebben. De wooncoördinator zal een belangrijke rol spelen in samenwerking met onze persoonlijk begeleidster. Door dagelijks aanwezig te zijn op de locatie en regelmatig in gesprek te gaan met de bewoners, stimuleren en realiseren zij een veilige en stabiele woonomgeving.

Ook hebben wij een signaleringsplicht voor medische en psychische problemen. Door  onze ervaring met het begeleiden van vrouwen met onder andere Post Traumatisch Stress Syndroom, weet onze coördinator hoe wij de doelgroep het best kunnen ondersteunen.  


Werkwijze programma

Op het Javaplantsoen bieden wij opvang aan zelfredzame vrouwen, dat zijn vrouwen die, met enige vorm van begeleiding, zelfstandig kunnen wonen. Ze koken zelf en houden samen de opvanglocatie schoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit goed werkt voor mensen in lastige situaties; het helpt hen weer grip op hun leven te krijgen.

Alle deelnemers van het programma ontvangen begeleiding van een casemanager (oa van het ASKV/ Vluchtelingenwerk Nederland of het Leger des Heils). In onderling overleg met iedere deelnemer wordt een ‘persoonlijk perspectief plan’ opgesteld door de casemanager. Hierin staat duidelijk wat het programma inhoudt en wat er van de deelnemers wordt verwacht.

Deelname aan het programma van de 24-uursopvang is niet vrijblijvend. Van de vrouwen wordt verwacht dat zij actief meewerken aan het creëren van perspectief. Elk half jaar zal er een evaluatie plaatsvinden met de casemanager om de vervolgstappen tijdig aan te geven en in gang te zetten.


Beëindiging opvang

Wanneer er geen perspectief meer blijkt te zijn op het verkrijgen van een verblijfsvergunning of als een bewoonster weigert mee te werken aan haar perspectiefplan, kan worden overgegaan tot beëindiging van deelname aan het programma door de casemanager. Verder is het zo dat dat de bewoners te allen tijde de mogelijkheid hebben om deelname aan het traject te beëindigen. Om uitstroom goed te begeleiden is het van belang dat er vanaf het begin helderheid is over die uitstroomcriteria.