FAQ

Waarom is de opvang specifiek voor vrouwen?

Wij kiezen ervoor om uitsluitend vrouwen op te vangen, om ze een veilige plek te bieden. Vrouwen samen zorgen voor een bijzondere groepsdynamiek. Als je iets voor elkaar kunt betekenen geeft dat een gevoel van zingeving, in wat voor zware positie je je dan ook bevindt.

Wij zullen ons focussen op het stimuleren van de zelfredzaamheid van de vrouwen. Er zijn veel ongedocumenteerde vrouwen die slachtoffer zijn van bijvoorbeeld mensenhandel of seksueel geweld en mishandeling. Wij willen ze een veilige plek bieden, want alleen vanuit een veilige omgeving en met de juiste steun zullen zij open kunnen staan om te werken aan perspectief.

Wat zijn ongedocumenteerden?

Bij de Maya Angelou Opvang vinden we het belangrijk om de juiste terminologie  te hanteren wanneer wij organisaties of mensen informeren over wie er in onze opvang verblijft. Met een ‘vluchteling’ wordt officieel iemand bedoeld die in zijn/haar land van herkomst een gegronde vrees heeft voor vervolging op basis van ras, godsdienst, nationaliteit, politieke- of seksuele voorkeur. Een asielzoeker is iemand die een asielaanvraag indient bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en wacht op een beslissing. Iemand is pas een erkend vluchteling wanneer de IND dat heeft vastgesteld. In de media, politiek en door andere bronnen wordt niet met eenduidigheid gesproken over vluchtelingen, asielzoekers en/of migranten. 

Soms wordt er gesproken van ‘ongedocumenteerden’. Onze overheid spreekt van ongedocumenteerden wanneer:

  • vreemdelingen geen verblijfsvergunning hebben aangevraagd, maar wél in Nederland zijn 

  • vreemdelingen van wie de verblijfsvergunning is verlopen

  • vreemdelingen die nog in afwachting zijn over de beslissing van hun aanvraag. Soms verblijven deze mensen legaal in Nederland, maar hebben ze terwijl ze wachten op de beslissing, geen recht meer op opvang en wordt deze dus niet meer geregeld via de overheid. Dit kan voorkomen wanneer er een (hoger) beroep is ingediend.

  • Daarnaast kan iemand die ongedocumenteerd is, ook ‘uitgeprocedeerd’ zijn. 

Dit houdt in dat er geen juridische aanknopingspunten meer zijn voor een opvolgende asielaanvraag bij de IND. Wanneer vrouwen zich bij ons melden of naar ons worden doorverwezen is er meestal sprake van een ‘ongedocumenteerde’ vrouw. Zij is soms nog in procedure, maar heeft geen recht op opvang meer.

Welke bewoners komen er op de Javaplantsoen te wonen?

Het is nog niet bekend welke bewoners er precies komen te wonen op de Javaplantsoen. Wel is bekend dat het gaat om 24 vrouwen. Alle bewoners worden gescreend in de komende maanden, onder andere op fysieke- en mentale gezondheid. Daarnaast vindt er een screening plaats vanuit de politie. Op het Javaplantsoen komen alleen bewoners te wonen die niet-kwetsbaar wordt geacht. De bewoners zijn allemaal verplicht om te tekenen voor de huisregels van Stichting Maya Angelou Opvang en eventueel voor een aantal locatie gebonden regels.

Wat gebeurt er straks in de voorziening?

Stichting Maya Angelou Opvang (MAO) is de zorgaanbieder van de voorziening aan het Javaplantsoen die het pand straks gaat exploiteren. De stichting heeft ervaring met de opvang van ongedocumenteerden in het Harriet Tubmanhuis (Amsterdam Zuidoost, waar zij ook werkzaam is geweest. De voorziening aan het Javaplantsoen is uitsluitend een woonvoorziening die plek biedt aan 24 vrouwelijke bewoners. De bewoners gaan wonen in twee aparte woongroepen, die ieder beschikken over een eigen keuken, woonkamer en badkamer. Woongroepen komen in zelfbeheer. Dat houdt in dat de bewoners zelf onderling afspraken maken, bijvoorbeeld over een schoonmaakrooster. De medewerkers van de Maya Angelou opvang ondersteunt hen hierbij. De stichting heeft goede ervaringen met zelfbeheer.

Wat doen de vrouwen overdag?

De bewoners krijgen geen klassieke dagbesteding. Het is wel de bedoeling dat zij allemaal met hun casemanager aan hun perspectiefplan werken. Daarnaast hebben zij de mogelijkheid om deel te nemen aan cursussen op verschillende plekken in de stad. Zoals bij BOOST Amsterdam, het ASKV Project Activiteiten Ongedocumenteerden, Here to Support en Stichting Life Goals. Activiteiten op andere opvanglocaties zijn bijvoorbeeld taallessen, bijeenkomsten waar gekookt worden, sporten en tekenactiviteiten. De ongedocumenteerden mogen niet werken. Dat geldt ook voor vrijwilligerswerk. Ze hebben geen werkvergunning.

Wie kunnen we bellen in geval van nood?

Er is dagelijks een werknemer van de MAO aanwezig zijn (wooncoordinator en/of een persoonlijk begeleider). Verder stelt de opvang een nummer beschikbaar waarmee 24 uur per dag een medewerker te bereiken is. In geval van brand of acuut gevaar raden wij aan om de politie te bellen.

Ik woon in de buurt en zou graag iets betekenen voor de vrouwen?

Als je interesse hebt om je in te zetten als vrijwilliger dan kan je hier je gegevens achterlaten. We kijken graag samen wat er mogelijk is.

Kan ik mij nog aanmelden voor de begeleidingscommissie?

We zijn begin februari begonnen met een startbijeenkomst voor de eerste begeleidingscommissie. De notulen zijn binnenkort terug te lezen via website van de Gemeente Amsterdam. Ook graag onderdeel worden van de begeleidingscommissie? Neem dan even contact met ons op.