24-uursopvang Ongedocumenteerden

In Amsterdam verblijft sinds lange tijd een groep ongedocumenteerde mensen die door de praktijk van het vreemdelingenbeleid in de knel is geraakt. Dit zijn mensen die de asielprocedure zonder succes hebben doorlopen en zijn uitgesloten van de gewone sociale voorzieningen.

De gemeente wil deze groep om humanitaire redenen 24-uursopvang bieden, zodat zij in een stabiele omgeving en onder professionele begeleiding aan hun toekomst kunnen werken. Dat kan inhouden: legaal verblijf in Nederland, doorreizen naar een ander land, of terugkeer naar het land van herkomst. Hiervoor krijgen zij maximaal anderhalf jaar opvang. Als deze periode is afgelopen, kunnen andere mensen worden opgevangen.

Deze 24-uursopvang gebeurt in samenwerking met het Rijk en vier andere gemeenten in de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening. De Amsterdamse opvang staat beschreven in het Uitvoeringsplan 24-uursopvang ongedocumenteerden (PDF, 2,2 MB). Het doel is ongedocumenteerden door opvang en begeleiding een oplossing te bieden voor hun situatie.

Info via www.amsterdam.nl/ongedocumenteerden

Opvang

Na een uitgebreide intake worden mensen toegelaten tot één van de opvanglocaties, die verspreid zijn over de stad. Hier leven zij in woongroepen. Ze krijgen leefgeld voor dagelijkse boodschappen. Op elke locatie is een woonbegeleider die zorgt dat de ongedocumenteerden op een prettige manier met elkaar en de buurt samenleven. De gemeente vangt ook medisch en psychisch kwetsbare ongedocumenteerden op. Voor hen is de woonbegeleiding 24-uur per dag aanwezig. Activiteiten zijn ergens anders omdat rust en stabiliteit belangrijk zijn op de woonlocatie.

begeleiding

De opvang is niet vrijblijvend. Ongedocumenteerden moeten werken aan een oplossing voor hun situatie. Dat kan terugkeer naar hun eigen land zijn, legaal verblijf hier of verhuizen naar een ander land. Samen met een casemanager maken ze hiervoor een plan. De casemanager bewaakt de voortgang en heeft nauw contact met de woonbegeleider en met de verschillende organisaties. Ongedocumenteerden die worden begeleid naar terugkeer of doormigratie krijgen trainingen om dit voor te bereiden. Voor anderen komt juridische ondersteuning zodat sneller duidelijk wordt of verblijf in Nederland mogelijk is of niet. De bedoeling is dat mensen binnen anderhalf jaar doorstromen zodat anderen kunnen instromen.

begeleidingscommissie

Voor buurtbewoners van opvanglocaties zijn informatiebijeenkomsten georganiseerd. Vervolgens worden zij minimaal een half jaar voor de oplevering van een opvanglocatie betrokken bij de komst van de opvang. De begeleidende instelling en het stadsdeel gaan met de buurt in gesprek over de gang van zaken rond de opvang en maken daarover afspraken. Er wordt er een begeleidingscommissie ingesteld met buurtbewoners waar de gang van zaken rond de opvang en eventuele overlast en klachten besproken worden. Omwonenden worden nadrukkelijk uitgenodigd zich aan te melden voor deze commissie. De commissie maakt een beheerplan met taken en verantwoordelijkheden. De woonbegeleiding spreekt samen met bewoners huisregels af, om te zorgen voor goede omgang met de buurt en overlast te voorkomen. Mocht er wel sprake van overlast zijn, dan kunt u bij de woonbegeleider terecht of de ongedocumenteerden zelf aanspreken. Natuurlijk kunt u altijd met ideeën en vragen terecht bij de woonbegeleider of bij de bewoners zelf.

 

Vragen?

Vragen over de 24-uursopvang van de gemeente amsterdam en het programma ongedocumenteerden? Neem dan contact op met ongedocumenteerden@amsterdam.nl