Gedragscode  

De Maya Angelou Opvang (MAO) wil ongewenst gedrag voorkomen, bestrijden en bespreekbaar maken. Het gaat om ongewenst gedrag zoals agressie, seksuele intimidatie en discriminatie. Het is belangrijk dat medewerkers integer, professioneel en omgevingsbewust zijn. Binnen de stichting werken wij met een bijzonder kwetsbare doelgroep. Om een veilige omgeving te creëren is het van groot belang om ten alle tijden alert te zijn, zodat je mogelijke onveilige situaties op tijd kunt signaleren en snel en adequaat kunt handelen.

 

Binnen de Maya Angelou opvang willen wij een klimaat van sociale veiligheid waarborgen. De Maya Angelou opvang heeft daarom afspraken gemaakt over hoe met elkaar om te gaan. Deze afspraken moeten leiden tot een prettig en goed werkklimaat. Deze gedragscode heeft betrekking op de omgang tussen medewerkers, vrijwilligers en stagiairs binnen MAO. De gedragscode, inclusief definities en begrippen, dient te worden uitgelegd in lijn met de Wet en de CAO Sociaal Werk. Het naleven van deze gedragscode doen we samen. Er wordt verwacht dat je collega’s aanspreekt op professionele wijze en feedback van collega’s accepteert.  Samen dragen we zorg voor de missie van onze stichting.

 

 

1.      Richtlijnen omgang met bewoners

 Je biedt alle vrouwen in onze opvang een veilige woonplek en persoonlijke begeleiding[ZE(1] ;

 Je maakt geen misbruik van je positie;

 Je benadert bewoners op een gelijkwaardige en respectvolle wijze;

 Je gedraagt je professioneel en je houdt zakelijke en persoonlijke belangen strikt gescheiden;

 Je weet interculturele verschillen te overbruggen;

 Je draagt je eigen geloofs- en/of politieke overtuigingen niet actief uit aan bewoners;

 Je hebt geen vriendschappelijke privérelatie met bewoners;

 Je hebt geen affectieve/intieme relatie met bewoners;

 Je gaat geen financiële en materiële transacties voor privédoeleinden aan met bewoners;

 Je laat bewoners geen werkzaamheden verrichten voor jouw privédoeleinden;

 Je biedt geen opvang of ondersteuning aan bewoners in de privésfeer.

 

  2.      Gedrag

  

2.1 Ongewenst gedrag

Onder ongewenst gedrag wordt verstaan seksuele intimidatie, agressie en discriminatie op grond van ras, leeftijd, levensovertuiging, godsdienst, politieke gezindheid, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid, burgerlijke staat en handicap. De drie ongewenste gedragingen worden als volgt omschreven:

1.       Seksuele intimidatie: ongewenste seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag.

2.       Agressie: voorvallen waarbij medewerkers psychisch of fysiek worden lastiggevallen, bedreigd of aangevallen bij het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Hieronder valt ook pesten.

3.       Discriminatie: elke vorm van onderscheid, elke uitsluiting, beperking of voorkeur, die ten doel heeft de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein van het maatschappelijke leven teniet te doen of aan te tasten.

Ongewenst gedrag wordt te allen tijde door de Stichting Maya Angelou opvang afgewezen.

 

 

Klachtenregeling ongewenst gedrag

Een medewerker, vrijwilliger of stagiair die te maken krijgt met ongewenst gedrag kan zich hiermee wenden tot de vertrouwenscontactpersoon van onze stichting. De vertrouwenspersoon van onze stichting voor medewerkers is Claudia Tempelman. Verder in dit document staat een overzicht met de contactgegevens.

 

 2.2 Gewenst gedrag

Er wordt voortdurend gewerkt aan het voorkomen, bestrijden en het bespreekbaar maken van ongewenst gedrag en het bevorderen van gewenst gedrag. Dit doen we als volgt:

1.       De omgang tussen medewerkers, vrijwilligers, stagiairs, cliënten en bezoekers wordt bepaald door respect voor ieders ras, sekse, levensbeschouwing, leeftijd en andere gronden genoemd in deze gedragscode. Daarnaast vormen de in deze gedragscode geformuleerde kernwaarden een leidraad voor ieders handelen;

2.       De medewerker laat zich bij contacten met cliënten eveneens leiden door gedragsregels zoals die gelden voor de beroepsgroep en door de eigen beroepscode;

3.       De medewerker accepteert geen agressieve gedragingen van cliënten en neemt zelf geen initiatief tot agressieve gedragingen tegenover hen.

4.       De medewerker accepteert geen seksuele gedragingen van cliënten en neemt zelf geen initiatief tegenover hen.

5.       De medewerker accepteert geen discriminerend gedrag van cliënten en werkt niet mee aan/ of neemt zelf geen initiatief tot discriminerend gedrag.

  

2.3 Vertrouwenscontactpersoon

De stichting heeft meerdere vertrouwenspersonen. Deze zijn het eerste aanspreekpunt en bieden de eerste opvang voor iedereen die met ongewenst gedrag geconfronteerd wordt of dit wil signaleren. De vertrouwenspersoon vangt betrokkenen op, begeleidt en informeert betrokkenen over de procedures en de regelgeving omtrent ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon neemt initiatieven om het ongewenste gedrag te stoppen door het voeren van gesprekken en/of het voorstellen van maatregelen[ZE(2] .

 

De taken van de vertrouwenspersoon zijn:

1.       het geven van voorlichting aan medewerkers, ambtshalve of op verzoek, over het voorkomen en bestrijden van ongewenste omgangsvormen;

2.       het adviseren van de medewerker met betrekking tot het voornemen tot het indienen van een klacht en/of het verlenen van bemiddeling;

3.       het verzorgen van eerste opvang van de medewerker die zich wendt tot de vertrouwenspersoon;

4.       het bijstaan van de medewerker bij de klachtenprocedure;

5.       het verrichten van nazorg.

6.      De vertrouwenspersoon is, nadat de medewerker daarmee ingestemd heeft, bevoegd datgene te doen wat naar zijn oordeel nodig is voor de juiste uitoefening van zijn taken.

In het geval van beschuldiging van strafbare zaken, kan het nodig zijn om aangifte te doen bij de politie.

 

 Contactgegevens vertrouwenspersonen/klachtenfunctionaris

 

Claudia Tempelman

Vertrouwenspersoon medewerkers

+31 6 46 21 52 28, claustempelman@gmail.com

  

Marjolijn Heijnen

Vertrouwenspersoon vrijwilligers

+31 6 15 96 64 02, marjo@divaproductions.nl

 

Claudia Tempelman

Klachtenfunctionaris cliënten

+31 6 46 21 52 28, claustempelman@gmail.com

 

 

3. Privacy en gegevensverwerking

 

Omgaan met informatie en geheimhoudingsplicht

Je gaat zorgvuldig om met informatie van bewoners, collega’s en de organisatie. Je hebt een geheimhoudingsplicht. Tegelijkertijd hoort het bij je werk om collega’s en anderen mondeling en schriftelijk te informeren over onze bewoners. Op basis van je bevoegdheid verstrek je slechts informatie aan anderen die hiertoe gerechtigd zijn voor het uitoefenen van hun functie. Je deelt informatie voor zover je die binnen de wettelijke kaders hoort te delen.

Je bent duidelijk naar de cliënten toe in welke mate en met wie hun informatie wordt gedeeld. Dit leg je vast in een toestemmingsverklaring waar mogelijk.

Alle bewoners- en personeelsinformatie is vertrouwelijk. In je werk kan je informatie van persoonlijke aard krijgen. Een aantal medewerkers beschikt uit hoofde van hun functie over persoonlijke informatie van collega’s. Als medewerker van MAO ben je discreet en respecteer en bescherm je de privacy van bewoners en van collega’s. Informatie uit onze systemen wordt alleen bekeken als dit voor het werk noodzakelijk is en mag nooit voor privédoeleinden gebruikt worden.

Binnen het AVG protocol van MAO is onder andere beschreven hoe informatie verwerkt en geregistreerd wordt in het verwerkingsregister.

 

Verklaring omtrent Gedrag (VOG)

Om het risico op integriteitsschendingen zo klein mogelijk te houden, moet iedere medewerker op verzoek een recente Verklaring omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen van maximaal 6 maanden oud. De VOG moet gedurende het dienstverband zijn geldigheid behouden. Een afgegeven VOG is echter slechts een momentopname. MAO kan je daarom verzoeken om opnieuw een recente VOG te overleggen. Ook bij een functiewisseling dien je rekening te houden met dit verzoek.

 

Werking

De gedragscode maakt onderdeel uit van het algemene beleid van de stichting Maya Angelou Opvang en moet in samenhang met andere reglementen en regelingen worden opgevat en uitgevoerd. Elke medewerker, vrijwilliger of stagiair ontvangt een exemplaar van deze gedragscode en wordt verzocht deze te ondertekenen ter bevestiging van begrip en naleving ervan. Van cliënten en bezoekers wordt verwacht dat zij niet in strijd handelen met deze gedragscode. De gedragscode  wordt op voor cliënten en bezoekers zichtbare plaatsen geplaatst. In voorkomende gevallen kunnen zij op het bestaan en de inhoud van deze gedragscode worden gewezen. Er zal open en daadkrachtig stelling genomen worden tegenover alle gedragingen die de organisatie niet wil. Zaken worden bespreekbaar gemaakt en niet uit de weg gegaan.